reptar_kep1

REPtár Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum

ÉAOP-2.1.1/E-12-k2-2012-0002
A fejlesztés teljes költsége: 2 359 080 475 Ft

 

Új helyre költözik, és interaktív kiállítással gazdagodik a szolnoki honvédségi Repülőmúzeum. A múzeum a belvároshoz közeli új helyszínre, a Tisza jobb partján található Indóház 5 hektáros területére települ át. Az interaktív elemekkel kibővülő múzeum a laikus vendégek tájékoztatása és szórakoztatása mellett a repülés szerelmeseinek egyik hazai központja lesz, így szakmai találkozóknak, konferenciáknak is otthont fog adni.

A jelenleg is működő szolnoki honvédségi Repülőmúzeum egyedülálló Magyarországon, azonban jelenlegi állapotában nem jelent speciális vonzerőt a turisták számára, mivel semmilyen szolgáltatást nem kínál a kiállított repülőgépeken kívül. Erre a problémára ad választ a múzeum költözése és a megújulása. Az új, interaktív Repülőmúzeum szervesen kapcsolódik majd a város turizmusához, sőt, annak húzóerejévé válik.

A kibővített múzeum a következő elemekből fog állni: látogatóközpont (a meglévő Indóház épület felújításával), fedett interaktív információs- és szórakoztató komplexum, Hangár 1 (valódi repülőgépekben elhelyezett repülés szimulátorokkal), múzeumépület (meglévő épület felújításával), szabadtéri repülőgéppark, rendezvénytér, repüléstechnikai restaurátor- és demonstrációs központ, Hangár 2, légvédelmi eszközök bemutatótér, tematikus játszótér, kiszolgáló egységek (raktárak, üzemi épületek), belső utak, parkoló.