Küldetésünk

A városfejlesztés stratégia tervezésének jelentősége

2008-ban a szolnoki városvezetés városfejlesztési szakemberei segítségével az élet legtöbb területére kiterjedő fejlesztési programot készített. Az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) középtávon határozza meg a városi színtér fejlesztésének teendőit. A 2007 óta megvalósult fejlesztések és a következő EU-s fejlesztési időszakra előkészített fejlesztések összessége a Szolnok Épül program, mely városunk történetének legjelentősebb komplex beruházása.

Ekkora méretű változás Szolnok életében csak a 60-es, 70-es években történt, amikor a szocialista ipari beruházások révén a város lakossága másfélszeresére nőtt.

fejleszteseink

Eddigi eredményeink

Szolnok épül program

Felismertük, hogy ahhoz, hogy Szolnok versenyképes és sikeres tudjon maradni a mai világban, tudatos, átgondolt, célorientált cselekvésre van szükség, ez a stratégia lebontása a konkrét fejlesztések (projektek) szintjére.

Egy város csak úgy teremthet a polgárai számára élhető, biztonságos, kiegyensúlyozott, egészséges környezetet, hozhat ide munkahelyeket teremtő befektetéseket, és csábíthat ide turistákat, ha tudatosan, a földrajzi, társadalmi és gazdasági adottságokat és lehetőségeket figyelembe véve, az erőforrásokat egységes cél érdekében, okosan felhasználva cselekszik.

Az elmúlt években nem kapkodtunk, nem improvizáltunk. Az előző időszakra vonatkozó stratégia tervben azonosítottuk a városunk előtt álló kihívásokat, felmértük a szükségleteket, ezek alapján tudatosan haladtunk a cél felé.

 • 2007 és 2014 között összesen közel 20 Mrd Ft értékben valósítottunk meg projekteket.
 • Az IVS-ben tervezett akcióterületek egészét érintő, integrált beruházás közül kettő lezárult (Tisza Fővárosa, Szandaszőlősi Városrehabilitáció), és kettő folyamatban van (Széchenyi és Nyugati Városrészek fejlesztései).
 • A város közbiztonságát, élhetőségének javítását és kulturális életének magasabb színvonalra emelését célzó programokat indítottunk. Az idén ősszel megnyitja kapuit az Agóra multikulturális központ.
 • A gazdaságfejlesztés területén is kézzel foghatóak az eredmények. Az új beruházások hatására jelenleg a régió megyeszékhelyei közül Szolnokon a legmagasabb az 1 főre jutó foglalkoztatottak száma.
 • Kitaláltuk és elindítottuk a REPtár és a Sörárium projekteket, melyek végre igazi turistákat vonzanak majd a városunkba.

 

Miért? és Hogyan tovább?

Nincs megállás! – Mert szeretünk Szolnok.

A Szolnok épül folytatásaként a Nincs megállás! program fejlesztései segítik az emberek életminőségének javulását, élhető, szép és „okos” városi környezetet teremtenek, ezzel itthon maradásra, hazaköltözésre ösztönzik a fiatalokat, biztonságot adnak a családoknak és az idősebb generációknak, turistákat és új beruházásokat vonzanak a településre.

 • Mert a város él, ezáltal új erősségek és gyengeségek jelentkeznek, melyekre folyamatos válaszok szükségesek a városfejlesztés részéről
 • Mert az Integrált Városfejlesztési Stratégia ez évi felülvizsgálata új problémákat és ugyanakkor új lehetőségeket tár fel, melyek elhárítása, illetve kiaknázása feladatunk.
 • Mert az új EU-s ciklus konkrét forrásokat és ezzel együtt nagyobb felelősséget delegál a megyei jogú városok részére.

 

A programnak három célja van:

 • a szolnoki polgárok számára élhetőbbé, emberközpontúbbá,
 • a turisták számára népszerű utazási célponttá,
 • a befektetők számára vonzó beruházási helyszínné tenni Szolnokot.

 

A szolnoki polgárok, a hazai és külföldi turisták, és a befektetők együtt tehetik Szolnokot a Tisza virágzó fővárosává.

Valamennyi megvalósult és tervezett projektünkkel ezt a célt kívánjuk szem előtt tartani.

Minden jog fenntartva, 2014